ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

H 13η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα του καρκίνου του παγκρέατος.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα;

Τα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνουν επίμονο κοιλιακό άλγος, πόνο στην μέση της πλάτης, ανεξήγητη απώλεια βάρους, κίτρινο δέρμα ή μάτια, αλλαγές στα κόπρανα, απώλεια όρεξης, νεοεμφανιζόμενος διαβήτης, πεπτικά προβλήματα και αλλαγή διάθεσης. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ασαφή και εύκολα αποδίδονται αρχικά σε άλλες λιγότερο σοβαρές και συχνές παθήσεις.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του παγκρέατος;

Η αιτία της πλειοψηφίας των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος είναι άγνωστη. Υπάρχουν αποδείξεις ότι κληρονομούμενες γενετικές μεταλλάξεις, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος, οικογενειακό ιστορικό από άλλους καρκίνους, διαβήτη, παγκρεατίτιδα (χρόνια και κληρονομική), κάπνισμα, παχυσαρκία, φυλή (εθνικότητα), η ηλικία και η διατροφή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας μειώνονται για πολλούς άλλους καρκίνους, στον καρκίνο του παγκρέατος αυξάνονται.

Κάθε μέρα, περισσότεροι από 1.257 άνθρωποι παγκοσμίως θα διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος και περίπου 1.184 θα πεθάνουν από την ασθένεια.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και μπορούν να χειρουργηθούν είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερα από πέντε χρόνια.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *